Dankzij COOL is Henriëttes ongezonde tijd voorbij

Wie tegenover Henriëtte zit, ziet een vitale vrouw van in de zeventig. Ze is helemaal zen, leeft gezond en alles wat ze doet, krijgt haar volledige aandacht. Maar dat is weleens anders geweest. Toen haar man twee jaar geleden overleed, werd ze depressief, begon ze te snoepen en vlogen de kilo’s eraan. Die ongezonde tijd is gelukkig voorbij sinds de eerste groepsbijeenkomst van leefstijltraject COOL. “Daar heb ik mijn rouwperiode op een fijne manier afgesloten!”

De groepsbijeenkomsten zijn onderdeel van het leefstijltraject COOL, waarin deelnemers toewerken naar gezondere leefgewoonten. Mensen vanaf achttien jaar kunnen zich aanmelden. Volgens Henriëtte voegt zo’n groep iets heel waardevols toe: “Je kent ieders problemen en valkuilen. Daarmee help je elkaar. Het voelde meteen heel vertrouwd, omdat we allemaal zo open zijn.”

“Ik zocht troost in eten”, vervolgt Henriëtte. “Maar op een gegeven moment dacht ik: nu moet het ophouden. Dit zou mijn man namelijk ook helemaal niet leuk gevonden hebben. Toen heb ik het roer omgegooid. Ik woog meer dan tachtig kilo en ben maar 1 meter 60, dus dat kon niet meer. Ik volg dit traject nu ongeveer een half jaar en zit al onder de zeventig kilo!”

Om fit te blijven, wandelt Henriëtte met de groep Doorlopen(d) Fit van Sportbedrijf Arnhem. Verder doet ze aan yoga en sinds kort aikido, een vechtsport. “Dat vergroot je eigenwaarde. COOL helpt je dan ook om je eigen pad terug te vinden. Ik at voorheen heel gezond en nu weer. Dit traject stimuleert me om de waarden die ik ooit had, weer terug te krijgen. Mijn man en ik aten heel gezond, meestal biologisch. We hebben enorm veel gewandeld: lange-afstandswandelingen en nachtwandelingen. Daar heb ik fijne herinneringen aan.”

Een terugval hoort erbij

Samenwerken

Soms valt Henriëtte terug in haar oude, ongezonde gewoontes. “Maar dat hoort bij het proces. En hoewel ik op zo’n moment met eenzaamheid worstel, stimuleert mijn groep me altijd om de draad weer op te pakken. Een terugval duurt dan ook nooit lang.” Wel merkt ze dat mensen uit haar omgeving niet altijd even open reageren op haar leefstijlgroepstraject. “Dan zeggen ze: ‘wat moet jíj daar nou mee, je verandert toch niet.’ Ik merk dat mensen van mijn leeftijd nogal star zijn, hun geest is niet meer zo flexibel. Gelukkig is er altijd weer mijn groep, met open mensen die echt aan zichzelf willen werken.”

Naast de groepssessies biedt het traject ook individuele gesprekken waarin vooruitgang besproken wordt. “Mijn coach luistert heel aandachtig”, zegt Henriëtte hierover. “Vervolgens stimuleert ze me om zelf een oplossing te zoeken. In dat opzicht maakt deze cursus je sterk. Je leert bepaalde waarden van jezelf kennen die heel belangrijk zijn om op een positieve manier in het leven te staan.”

COOL zit in de basisverzekering en wordt daarom volledig vergoed (ook geen eigen risico).

Wil jij ook afvallen door een groepsinterventie?