Peter vond zijn passie terug

Peter Peters is een opgeruimd en levendig persoon. Iemand die positief in het leven staat. Zelfs nu hij beperkt is in zijn bewegen door een ongelukkige val van een steiger. Via leefstijlcoach Karin, heeft hij zijn passie weer terug: basketbal.

“In 2003 viel ik van een steiger. Hierdoor verbrijzelde mijn hak en was mijn voet op 3 plaatsen gebroken. Na 16 operaties en een revalidatietraject kan ik nu weer redelijk goed bewegen. Alleen heb ik altijd pijn. Fietsen gaat niet meer en lange wandelingen ook niet. Gelukkig kan ik nog wel geniet van roots reggae, één van mijn passies. Maar ik wil niet opgeven en probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen.

Via de wijkcoach kwam ik terecht bij Karin. Als leefstijlcoach hielp ze mij met mijn zoektocht naar een passende sport. Van kinds af aan deed ik al aan basketbal bij ESCA. Ik gaf er ook trainingen. Maar ja, met mijn voet ging dat natuurlijk niet meer. Een tijdje heb ik fitness geprobeerd, maar dat vond ik te saai. Ik ben toch meer een teamsporter. Karin attendeerde mij op rolstoelbasketbal bij de Rhedense Rollers. Daar sport ik nu al vanaf de zomer. Zij bestaan nu een jaar of 5 en het is een kleine, gezellige club. Iedereen is heel betrokken bij elkaar, willen graag helpen. De directeur gaat zelfs met mij mee om de nieuwe sportrolstoel aan te meten. Via Wheels2Sport kon ik een half jaar een rolstoel lenen voor het basketbal. Dit loopt nu af en krijg ik mijn eigen rolstoel, precies op maat ingesteld voor mij.”

Vind je het gek om nu in een rolstoel te basketballen?

Peter

“Nee, eigenlijk niet, omdat ik niet meer kan sporten zoals ik gewend was. Ik moest wel nieuwe technieken leren: dribbelen in de stoel, snelheid maken en schieten vanuit een zittende positie. Dat is toch echt anders. Het voelt heerlijk om weer te sporten. Ik ben nog wel competitief, maar niet meer zo erg als vroeger. Met de Rhedense Rollers spelen we geen competitie. Er zijn niet veel teams op ons recreatieve niveau. We zijn maar een kleine vereniging. Ik ben wel bezig met een club in Barneveld om een wedstrijd tegen te spelen. Als we meer leden krijgen zal het misschien nog veranderen en gaan we meer spelen.

Ik heb ook net m’n eerste clinic gegeven op een middelbare school. De leerlingen krijgen 6 weken lang basketballes in een rolstoel. Dat vond ik wel spannend. Ik heb wel ervaring in les geven, maar niet op deze manier. Maar het is echt leuk om te doen. Het geeft me een hoop energie.”

Wil je ook actiever worden?